Neo Lithos

Neo Lithos, 2015

Digitale foto collages

Voor het educatie project Undercover Artist van het Groninger Museum heb ik vier fotocollages gemaakt. Als kunstenaar ben ik uitgenodigd om een werk te maken aan de hand van de vaste collectie. Ik heb de archeologische collectie bekeken en de offerbijl hiervoor uit gekozen.

De bijl is in de steentijd begraven bij een graf door dierbaren van de overledene. Om verschillende redenen raakte ik gefascineerd door het object. Niet alleen de mooie uiterlijke verschijning van het object, maar ook de ongebruikte staat. De bijl was nieuw en werd mee gegeven om dat het wel eens handig kon zijn. Aan de ene kant heeft het object dus de staat van gebruiksvoorwerp, aan de andere kant is het onaangeroerd en heeft het eerder een bescherm functie, zoals bij een relikwie.

Het neolithicum, het nieuwe of late stenen tijdperk kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardig stenen gereedschap vervaardigd door middel van polijsten en malen; de wijdverbreide domesticatie van dieren en planten, de vestiging in permanente nederzettingen en de introductie van aardewerk. De titel verwijst naar de laatste fase in de ontwikkeling van de menselijke cultuur in het stenen tijdperk. Sinds het ontstaan van deze gebruiksvoorwerpen is de culturele ontwikkeling op gang gekomen, het materiaal vuursteen is in die zin het oermateriaal van onze cultuur.

Ik laat mij vaker inspireren door archeologische vondsten. Nu door het materiaal en ging aan het fantaseren hoe vondsten van eventueel kunstwerken er uit zouden kunnen zien. De fotocollages zijn opgebouwd uit foto’s van archeologische vondsten, waaronder de vuistbijl. Elke collage heeft een foto als basis van waaruit de gehele collage is opgebouwd en er een nieuw object met de uitstraling van het materiaal uit de steentijd is ontstaan.

Het werk is te zien in het museum (in de ruimte die toegang geeft tot het auditorium) tot en met eind april.

 

Download PDF Neo Lithos 2016

1 2 3 4

18

4 copy19collage1 copy collage16 collageprint5 copy collageprint7 copycollageprint6  collageprint8 collageprint10collage12collageprint2collageprint1

%d bloggers liken dit: